zzp
ZZP'er kan huur niet meer van winst aftrekken
26 oktober 2016
Fiscaal Actueel - Uitgave nr. 4 (2016)
1 december 2016
Alles zien

ZZP en Huurwoning per 1/1/2017 regels gewijzigd

Het belastingplan 2017 wordt gewijzigd. Voorgesteld wordt om de kosten en lasten van een huurwoning met een onzelfstandige werkruimte niet langer in aftrek toe te staan voor IB-ondernemers en resultaatgenieters. Voor huurwoningen met een zelfstandige werkruimte blijft aftrek mogelijk van de kosten en lasten die verband houden met de werkruimte. De wijzigingen treden met ingang van 1 januari 2017 in werking. Voor bestaande gevallen is niet voorzien in overgangsrecht.

Het goede nieuws is wel dat de budgettaire opbrengst van deze wetsaanpassing wordt teruggesluisd naar alle IB-ondernemers en resultaatgenieters. Dat gebeurt door het verruimen van de aftrekmogelijkheid voor bepaalde algemene kosten, zoals representatiekosten. Deze kosten zijn nu voor 73,5% aftrekbaar (voor zover de kosten minder bedragen dan € 4.500). Voorgesteld wordt om het percentage van 73,5% te verhogen naar 80%. Deze verhoging geldt alleen voor de inkomstenbelasting en niet voor de vennootschapsbelasting.