Bespaar erfbelasting én inkomstenbelasting door bij leven te schenken
8 december 2014
Voorkom dat een kind een eerdere schenking moet delen met de ex-partner
10 december 2014
Alles zien

Weg met het box 3 vermogen en wordt uw eigen bank met een goed rendement

De spaarrente daalt snel en de verwachting is dat de rente voorlopig ook niet gaat stijgen eerder verder dalen. Wat kunt u hieraan doen met uw box 3 vermogen?

Wordt u eigen bank en maak van de nood een deugd.
Bij een saldo van 100.000 euro spaargeld maakt u op dit moment misschien een rendement van 1 tot 1,5 procent. Als we daar de inflatie van aftrekken houdt u daar bruto eigenlijk al niets aan over. Dan komt er nog een belastingaanslag. In box 3 moet u belasting betalen over het rendement van uw spaargeld. De wet gaat uit van een vast rendement van maar liefst 4% rendement en heft over dit veronderstelde rendement een vast tarief van 30%. Toen deze regeling werd geïntroduceerd in 2001 werd dit als koopje gezien. Je hoort in dit verband vaak het percentage van 1,2% noemen (4% x 30%). Dat lijkt niet veel maar de 1,2% is een percentage van uw vermogen. De belastingtarieven moet u echter loslaten op uw inkomen uit het vermogen. Dan ziet het werkelijke box 3 tarief er heel anders uit. Als uw 2 procent rente op uw belegging krijgt dan betaalt u van dit inkomen maar liefst 60% belasting (2% x 60% is 1,2%). Bij een daadwerkelijk bruto rendement van 1% is het belastingtarief zelfs 120%. Daar hoor je ze in Den Haag helemaal niet over. Dit is absurde belastingheffing.

Een B.V. (box 2) biedt uitkomst. U richt een B.V. op (dat kan met de flex BV simpel en snel bij de notaris) en stort daarin uw spaargeld als kapitaal. Het geld is daarmee van uw B.V. geworden. In box 3 betaalt u nu helemaal niets meer, want uw spaargeld is weg ! Dit kan een positieve invloed hebben op uw zorgtoeslag en andere tegemoetkomingen die afhankelijk zijn van uw belastinginkomen. Uw eigen B.V. betaalt 20% belasting over het werkelijke rendement over het vermogen . Deze heffing loopt op tot 40% als de B.V. het rendement daadwerkelijke uitkeert naar uw privé bankrekening. Dat is al een stuk beter dan 60% of 120 %!

Uw eigen hypotheek

Maar het kan nog leuker. Als u het spaargeld in uw B.V. stort en daarmee uw hypotheek op de eigen woning aflost dan betaalt u in het vervolg uw hypotheekrente aan uw eigen B.V. in plaats van aan de bank. Stelt u zich voor dat u nu al 4% hypotheekrente betaalt. Dat kunt u blijven doen aan uw eigen B.V. Het rendement van uw spaargeld stijgt dan van 1% naar 4% terwijl de betaling en aftrek van uw hypotheekrente gelijk is gebleven ! Bij 1 procent rendement op uw 100.000 euro spaargeld boert u nu in box 3 jaarlijks netto 200 euro achteruit. Als u 4% hypotheekrente betaalt aan de bank en dit na kapitaalstorting en teruglenen hetzelfde bedrag blijft betalen aan uw eigen B.V. dan kunt u leuk geld verdienen. Jaarlijks kunt u dan netto een bedrag van 2.400 euro rendement bij uw B.V. ophalen. Een verschil van 2.6% rendement met de oorspronkelijke situatie ! Dat bedrag kunt u dan straks –als het echt moet- gaan gebruiken voor de jaarlijkse aflossing van de resterende bankhypotheek. Als u de aardigheid van deze truc er af heeft betaalt u het kapitaal dat u in de B.V. heeft gestopt belastingvrij aan uzelf terug. Daarmee is dan de hypotheekschuld aan uw B.V. van 100.000 euro afgelost. Het leven met een B.V. is wel heel erg leuk!

 

Voor vragen of een op maat gemaakt rekenmodel neem vrijblijvend contact op.