DGA pensioen in eigen beheer let op uw zaak!
5 juni 2014
ZZP'er in de Zorg ? BTW terugvorderen !
21 juni 2014
Alles zien

Binnenlandse belastingplicht vanaf 2015

Per 1/1/2015 wijzigt de regeling voor Nederlanders woonachtig in het buitenland.

Tot en met 2014 kunnen zij kiezen voor binnenlandse belastingplicht. Hierdoor is onder meer mogelijk om hypotheekrente voor een eigen woning buiten Nederland in aftrek te nemen.

Vanaf 2015 wijzigt deze regeling. De keuze mogelijkheid vervalt. U kunt hiervoor alleen nog in aanmerking komen als u aan alle hieronder genoemde voorwaarden voldoet:

- U woont in een EU-land, in Liechtenstein, Noorwegen, IJsland, Zwitserland, op Bonaire, Sint Eustatius of Saba

- U betaalt over meer dan 90% van uw wereldinkomen in Nederland belasting.

Voldoet u aan beide voorwaarden van deze nieuwe regeling? Dan hebt u recht op dezelfde aftrekposten, heffingskortingen en heffingsvrij vermogen als een inwoner van Nederland.

Voldoet u niet aan alle voorwaarden? Bijvoorbeeld omdat u over minder dan 90% van uw wereldinkomen in Nederland belasting betaalt? Dan mag u bijvoorbeeld de rente van de lening voor uw eigen woning niet meer aftrekken in uw aangifte. U kunt ook niet meer kiezen voor behandeling als een binnenlands belastingplichtige.

Vooral pensionado's waarvan het pensioen in het woonland wordt belast kunnen hier ' last'  van krijgen. Als u hieraan iets wilt doen moet u tijdig maatregelen nemen.

Heeft u hierbij professionele hulp nodig? Neem dan tijdig contact met ons op.