Schildersregeling aangepast
28 oktober 2012
Pedagogen, Osteopaten, Acupuncturisten en Chiropractoren bent u er klaar voor?
5 december 2012
Alles zien

Wordt uw eigen bank

Terwijl de VVD en PVDA een nieuwe regering hebben gevormd met sterk stijgende zorgpremies en een verdere beperking van de aftrek van hypotheekrente hebben afgesproken heeft de gemiddelde belegger nu al onder een belastingtarief van meer dan 60% over zijn inkomen uit vermogen. Kunnen we daar wat aan doen en hoe dan wel?
Bij een saldo van 100.000 euro spaargeld maakt u op dit moment misschien een rendement van 1 tot 2 procent. Als we daar de inflatie van aftrekken houdt u daar bruto eigenlijk al niets aan over. Dan komt er nog een belastingaanslag. In box 3 moet u belasting betalen over het rendement van uw spaargeld. De wet gaat uit van een vast rendement van maar liefst 4% rendement en heft over dit veronderstelde rendement een vast tarief van 30%.  Toen deze regeling werd geïntroduceerd in 2011 werd dit als koopje gezien. Je hoort in dit verband vaak het percentage van 1,2% noemen (4% x 30%). Dat lijkt niet veel maar de 1,2% is een percentage van uw vermogen. De belastingtarieven moet u echter loslaten op uw inkomen uit het vermogen. Dan ziet het werkelijke box 3 tarief er heel anders uit. Als uw 2 procent rente op uw belegging krijgt dan betaalt u van dit inkomen maar liefst 60% belasting (2% x 60% is 1,2%). Bij een daadwerkelijk bruto rendement van 1% is het belastingtarief zelfs 120%. Daar hoor je ze in Den Haag helemaal niet over. Dit is absurde hoge belastingheffing.

Een B.V. (box 2) biedt uitkomst. U richt een B.V. op (dat kan met de flex BV sinds 1 oktober simpel en snel bij de notaris) en stort daarin uw spaargeld als kapitaal. Het geld is daarmee van uw B.V. geworden. In box 3 betaalt u nu helemaal niets meer, want uw spaargeld is weg ! Dit kan ook nog een positieve invloed hebben op uw zorgtoeslag (alleen nog in 2013) en andere tegemoetkomingen die afhankelijk zijn van uw belastinginkomen. Uw eigen B.V. betaalt 20% belasting over het werkelijke rendement over het vermogen . Deze heffing loopt op tot 40% als de B.V. het rendement daadwerkelijke uitkeert naar uw privé bankrekening. Dat is al een stuk beter dan 60% of 120 %!